Bingokaarten

Bingo is een spel voor jong en oud. Het is een kansspel, dat wil zeggen, dat je om te winnen een flinke dosis geluk nodig hebt. Er zijn verschillende soorten bingo. Meest voorkomend is het spel met 75 ballen. Je speelt het in een bingohal, online of thuis. In de bingohal en thuis wordt meestal het 75-ballen bingo gespeeld. Speel je online, dan krijg je vaak te maken met het 90-ballen spel of met 75-ballen bingo, wat een combinatie is van de twee eerder genoemde speltypes.

Bingokaarten kopen

Ga je naar een commerciële bingozaal, dan moet je voor je bingokaarten betalen. In een bingohal wordt meestal het 75-ballen bingo gespeeld. Op de blokken, waar de kaarten voor dit type bingo vanaf worden gescheurd, zitten meestal drie kaarten naast elkaar. Door een setje van drie te kopen, ben je er zeker van dat je 72 van de 75 getallen te pakken hebt.

Bingokaarten downloaden

Voor thuisgebruik koop je een bingospel in de speelgoedzaak. Je kunt bingo heel goed met kinderen spelen. Op internet zijn diverse uitvoeringen te vinden van bingokaarten. Ook voor kinderen die nog geen cijfers en letters kennen. Je maakt dan zelf kaarten met afbeeldinkjes. Je kunt ook kaarten downloaden (meestal gratis) als je eens meer kaarten nodig hebt.

Bingokaarten, balletjes en fiches

Bij bingo heb je bingokaarten, balletjes en fiches nodig. Iedere speler heeft een of meer kaarten voor zich. Een spelleider trekt de gecodeerde balletjes en zorgt voor de controle op het spel. Staat het afgeroepen getal op jouw kaart, dan leg je een fiche op dat getal. Bij 75-ballen bingo heb je ‘Bingo’ als je als eerste een horizontale, verticale of diagonale lijn vol hebt. Je roept “Bingo!”, de spelleider controleert of je geen fout hebt gemaakt en speel je in een bingohal, dan kom je in aanmerking voor een prijs.

Bingokaarten handig ingedeeld

Speel je het 75-ballen bingo, dan worden er in totaal 20 bingokaarten gebruikt. Op iedere bingokaart staan 24 cijfers in kolommen van 5×5. Het middelste vakje is niet genummerd. Om snel te kunnen zien of het afgeroepen getal op jouw kaart staat, is bovenaan de kaarten het woord B.I.N.G.O. geplaatst. Onder de ‘B’ vind je altijd de getallen 1-15, onder de ‘I’ staan 16-30, enzovoort. De spelleider noemt een cijfer en een letter van het woord B.I.N.G.O.

Bingokaarten voor 90 ballen

Speel je 90-ballen bingo, dan heeft je speelkaart drie horizontale en negen verticale kolommen. De kaarten voor dit type bingo bevatten vijftien getallen, verdeeld over drie horizontale lijnen en vijf verticale kolommen. Ook hier staat het woord B.I.N.G.O. bovenaan, zodat je steeds maar een enkele verticale kolom hoeft te controleren als er een getal en een letter wordt afgeroepen. Online worden de getrokken getallen veelal automatisch ingevuld.

90-ballen bingo op drie niveaus

Bij 90-ballen bingo wordt meestal op drie niveaus gespeeld. Je speelt voor 1 lijn, voor 2 lijnen of voor een volle kaart. Op het eerste niveau gaat het erom, wie als eerste een horizontale lijn van vijf cijfers vol heeft. Op het tweede niveau speel je voor twee volle horizontale lijnen en bij full house moet de hele kaart vol zijn. Ook online speel je voor prijzen. Het eenvoudigste spel levert uiteraard het minst op. Bij full house zijn de prijzen het grootst. Eindigen twee of meer spelers tegelijkertijd, dan wordt de prijs gedeeld.